Edukimi Financiar

Si udhëtimet na mësojnë mbi planifikimin financiar

 

Caption

 

 

‘Bota është një libër dhe ata që nuk udhëtojnë lexojnë vetëm një faqe.’ 

Kështu, foli Shën Augustini në shekullin e pestë. Udhëtimi ju lejon të eksploroni toka të çuditshme, të njihni njerëz të rinj dhe të fitoni një pasurinjohursh. 

 

Por a e dini se udhëtimi mund t'ju japë gjithashtu mësime të rëndësishme financiare? 

Më poshtë ju shpjegojmë se si!

 

  1. Përgatitja e buxhetit

Gjëja e parë që ndoshta bëni para se të planifikoni një udhëtim është përcaktimi i një buxheti i cili do të përfshinte transportin, akomodimin, ushqimin dhe kosto të ndryshme të tjera. Buxhetimi ju ndihmon të kufizoni shpenzimet tuaja në mënyrë që të mos përfundoni të shpenzoni më shumë sesa duhet, ndërsa ende ju lejon të argëtoheni.

Bërja e një buxheti mund të ndihmojë edhe në jetën tuaj të përditshme. Vendosni një buxhet për pagesa mujore si ushqime, fatura, pagesa sigurimesh, etj. Kjo do t'ju ndihmojë jo vetëm të gjurmoni shpenzimet, por edhe të kurseni për të ardhmen.

 

  1. Zakonet e shpenzimeve

 

Planet për t'u çlodhur në ishujt grekë ose për të udhëtuar në Alpe e mbuluara me dëborë tingëllojnë shkëlqyeshëm. Por pushimet tuaja mund të prishen nëse i shpenzoni paratë tuaja në mënyrë të papërgjegjshme. Shpenzimi me përgjegjësi siguron që të mos përfundoni me xhepa bosh në mes të udhëtimit tuaj. Prandaj vendosni mënjanë një shumë të caktuar parash për të shpenzuar çdo ditë ndërsa jeni në një udhëtim, ju mund të bëni të njëjtën gjë në jetën tuaj të përditshme. Lini mënjanë shumat ditore ose javore dhe mos i kaloni ato kufij.  1. Kursimi

Të ikësh me pushime do të ishte e vështirë nëse nuk kurseni për të shumë më herët. Vendosja e pak parave në fund të çdo muaji e bën më të lehtë blerjen e udhëtimeve pa ndikuar në kursimet ose shpenzimet tuaja mujore. 

 

Megjithatë jo gjithmonë ne arrijmë që të kemi lekë të kursyera, kryesisht sepse jeta ka shumë të papritura dhe ne gjithsesi kemi nevojë për të bërë pushime. Këtu në ndihmë iu vjen kredo.al e cila të ndihmon në çdo rast nevoje! MOS HARRO PUSHIMET JANË SHUMË TË NEVOJSHME :) 

 

Deri në 200 000 Lekë vetëm me kartë identiteti! Në 15 minuta i ke paratë në dorë! Kaq shpejt as pushimet nuk i ke vendosur, prandaj apliko tani online në www.kredo.al/apliko dhe pushimet zgjidhi më vonë. 

 

  1. Rëndësia e hulumtimit

Me siguri, ju nuk hidheni vetëm në një makinë ose aeroplan dhe filloni udhëtimin tuaj. Ju hulumtoni destinacionin - atraksionet turistike, transportin, strehimin dhe shpenzimet e ushqimit, dhe gjëra të tilla. Qëllimi është që të siguroheni që të gjitha kostot të përshtaten në buxhetin tuaj dhe që itinerari juaj të jetë planifikuar në mënyrë që të mund të shijoni sa më shumë që të jetë e mundur.